toto

Peraturan perjalanan baharu Macau-Guangdong menjejaskan pelancongan kata wakil

Pemeriksaan kesihatan yang diperketatkan untuk perjalanan antara wilayah Guangdong di tanah besar dan Macau dijangka mengurangkan permintaan pengguna tanah besar untuk perkhidmatan pelancongan Macau termasuk HK Prize penginapan hotel, pada baki bulan ini, kata presiden Majlis Industri Pengembaraan Macau, Andy Wu Keng Kuong, dalam jawapan kepada pertanyaan daripada GGRAsia.

Kawalan baharu itu adalah sebagai tindak balas kepada kes baharu jangkitan Covid-19 yang dilaporkan di Guangdong.

Bermula dari 10 pagi pada hari Selasa (8 Jun), orang yang berhasrat untuk memasuki Macau dari Guangdong mesti mengemukakan sijil ujian ‘negatif’ mengenai jangkitan Covid-19, dan ia mesti dikeluarkan dalam tempoh 48 jam sebelumnya, pihak berkuasa kesihatan Macau mengumumkan pada pagi Isnin

Sebelum syarat baharu ini, pengembara tersebut telah dikehendaki membentangkan laporan ujian jangkitan Covid-19 negatif yang dikeluarkan dalam tempoh tujuh hari selepas ketibaan mereka di Macau.

Keperluan ujian yang lebih ketat berkemungkinan mempunyai “impak besar” pada bulan Jun ke atas perdagangan pelancongan Macau, termasuk penghunian hotel, Encik Wu memberitahu kami.

Pada masa ini, tambah beliau, nampaknya kesannya adalah berdasarkan pengguna yang memilih untuk berhati-hati, dan bukannya mengubah dasar awam berhubung pengeluaran visa tanah besar untuk Macau.

“Buat masa ini, kami masih belum mendengar sebarang perubahan kepada proses pengeluaran visa pelancong sedia ada di tanah besar,” kata Encik Wu.

Dalam pengumuman Isnin, pihak berkuasa kesihatan Macau menyebut kemungkinan bahawa pada masa hadapan mereka yang melakukan perjalanan antara Guangdong dan Macau mungkin perlu mengemukakan sijil yang menunjukkan mereka telah divaksinasi terhadap Covid-19, serta memerlukan sijil ujian semasa.

Encik Wu memberitahu GGRAsia: “Kami masih mempunyai kira-kira sebulan sebelum musim panas, dan kami yakin pihak berkuasa tanah besar China mempunyai keupayaan untuk mengawal penyebaran jangkitan Covid-19 di Guangdong tidak lama lagi.”

Wakil perdagangan perjalanan itu sebelum ini memberitahu GGRAsia mengenai penilaian positif persatuannya untuk jumlah pengunjung harian dan purata Data SGP penghunian hotel untuk Julai dan Ogos, bertepatan dengan cuti musim panas sekolah dan perjalanan keluar keluarga.

Tetapi beliau memberitahu GGRAsia pada hari Isnin bahawa ia “sangat sukar” pada masa ini, untuk membuat sebarang ramalan dengan perkembangan mengenai pandemik Covid-19. “Apa yang kami harapkan sekarang ialah penyebaran jangkitan dapat dibendung dengan cepat di Guangdong,” katanya.

Dasar imigresen yang diperketatkan untuk perjalanan Guangdong-Macau “tidak syak lagi akan mempengaruhi permintaan”, dan “menghentikan” pemulihan Result SDY berurutan bandar yang dilihat dalam perdagangan perjudian dan pelancongan sejak enam bulan lalu, mencadangkan JP Morgan Securities (Asia-Pasifik) Ltd, dalam memo Isnin.

“Guangdong ialah pasaran penyuap tunggal terbesar untuk Macau (61 peratus pelawat tanah besar setakat ini), dan ia juga berfungsi sebagai pintu masuk ke wilayah lain kerana lebih 90 peratus penduduk tanah besar memasuki Macau melalui Zhuhai (menggunakan kelajuan tinggi kereta api atau lapangan terbang Guangzhou/Zhuhai), manakala pengembara udara terus hanya terdiri daripada 6 peratus” daripada jumlah pelawat ke Macau, tulis penganalisis JP Morgan DS Kim, Derek Choi dan Livy Lyu.

Pasukan JP Morgan juga berkata ia menjangkakan gelembung perjalanan Guangdong-Hong Kong-Macau yang diharapkan mungkin tidak berlaku “dalam masa terdekat”. Pelonggaran perjalanan sedemikian hanya akan berlaku apabila wilayah Guangdong dan Hong Kong masing-masing melaporkan sifar kes jangkitan tempatan selama lebih dua minggu, penganalisis mencadangkan.