toto

Peraturan Macau yang lebih ketat untuk ketibaan dari bahagian Guangdong

Kerajaan Macau telah mengumumkan langkah yang lebih ketat untuk orang yang pernah berada di kawasan tertentu di Guangzhou dan Foshan, di wilayah jiran Result SGP Guangdong, berikutan kes jangkitan Covid-19 yang baru dilaporkan di sana.

Pihak berkuasa kesihatan Macau mengumumkan kuarantin mandatori 14 hari bagi mereka yang pernah berada di daerah Haizhu, Liwan, Nansha, Panyu atau Yuexiu di Guangzhou; atau di daerah Nanhai dan Chancheng di Foshan, dalam tempoh 14 hari selepas ketibaan mereka di Macau. Langkah itu berkuat kuasa pada 6 petang Ahad (6 Jun).

Pengumuman berasingan menyatakan bahawa semua mereka yang kini berada di Macau yang berada di Guangzhou atau Foshan dalam tempoh 14 hari sebelum Togel SGP ini dikehendaki melakukan ujian asid nukleik selewat-lewatnya jam 6 petang hari ini (Isnin, 7 Jun). Kod kesihatan mereka di bawah sistem pelaporan diri Macau, akan ditunjukkan sebagai ‘merah’ sehingga mereka diuji negatif untuk Covid-19.

Mereka yang gagal menjalani ujian sedemikian pada pukul 6 petang – tanpa penjelasan munasabah – akan dikehendaki menjalani kuarantin 14 hari, kata Pusat Tindak Balas dan Penyelarasan Novel Coronavirus di bandar itu dalam kenyataannya.

Kenyataan tambahan berkata mulai 10 pagi esok (8 Jun), orang yang berhasrat memasuki Macau dari Guangdong mesti memegang sijil ujian asid nukleik – dikeluarkan dalam tempoh 48 jam – membuktikan mereka ‘negatif’ untuk jangkitan Covid-19.

Tanah Besar China adalah satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19. Wilayah Guangdong telah menjadi sumber tunggal terbesar pelancong China Result SDY daratan masuk Macau dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menurut data rasmi.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, bilangan komuniti tanah besar – termasuk daerah Guangzhou dan Foshan di Guangdong – di mana penduduk akan dikenakan kuarantin semasa ketibaan di Macau, telah meningkat, dikaitkan dengan lonjakan kes Covid-19 dalam komuniti tersebut.

Penduduk Macau juga telah dinasihatkan oleh kerajaan bandar itu supaya tidak melawat tempat-tempat yang terjejas di Guangdong.

Ketua Eksekutif Macau, Ho Iat Seng, berkata minggu lalu bahawa kes baharu Covid-19 di Guangdong berkemungkinan memberi kesan kepada “pemulihan pelancongan” yang baru dimulakan di Macau.